Skocz do zawartości

Zdjęcie

Unitra PW-3015


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 jmalkowski

jmalkowski

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacjaw-m

Napisano 18 listopad 2014 - 08:59

Witajcie.
Nazywam się Jędrek, mam 19 lat, interesuję się informatyką, elektroniką różnego rodzaju gadżetami. Sprzętem Unitry interesuję się od ponad 5 lat.

W mojej głowie narodziła się myśl rekonstrukcji wzmacniacza PW-3015 rodzimego zjednoczenia Unitra, który powstał za czasów PRL-u, ale cechuje się ponadczasowym designem i jakością wykonania.

Z założenia projekt będzie opierał się na pierwowzorze, jednakże nie zabraknie tu kilku modyfikacji.
Jeżeli uda mi się go w pełni zrealizować to nie omieszkam podzielić przemyśleniami.
Założenia konstrukcyjne:
- przeprojektowanie obwodu drukowanego (podzielenie wzmacniacza na oddzielne moduły)*
- zastosowanie wysokiej jakości elementów elektronicznych
- transformator toroidalny*
- układ opóźnionego załączania/wyłączania kolumn
- zasilacz wraz z układem miękkiego startu
- poprawiony korektor barwy dźwięku
- wejście dla sygnału audio S/PDIF*

* nie są to priorytety jakimi się kieruję

Czas trwania:
przewidywany czas trwania ~ 1-6 miesięcy (zależnie od dostępnych finansów i wolnego czasu)

Raport:

//2014-11-17 18:00 - odtworzyłem wzór PCB
//2014-11-18 - udało się zdobyć serwisówkę (szkoda że dzień po odtworzeniu PCB, musiałem korzystać z fragmentów schematów znalezionych w internecie) [Patrz: Zdjęcie 1]
//2014-11-18 15:00 - sprawdziłem wzór PCB w poszukiwaniu błedów
//2014-11-25 - płytka PCB została przygotowana do trawienia
//2014-11-26 19:21 - rozpocząłem wytrawianie
//2014-11-27 - PCB wytrawione

20141118_142029.jpg

IMG_20141125_204613.jpg

plik.png

IMG_20141130_225227.jpg

Pozdrawiam serdecznie, całą społeczność :D
  • 0
Pozdrawiam, Jędrek.

#2 elerom

elerom

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 24 listopad 2014 - 03:52

Witaj.

Czy masz ten wzmacniacz i chcesz go przeprojektować, czy budujesz od podstaw? Odpuść sobie soft start, nie warto przy tak małym transformatorze. Co masz na myśli pisząc o poprawkach w regulacji barwy?

Pozdrawiam Roman


  • 0

#3 ambroży_pompka

ambroży_pompka

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 356 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 04:26

firmy Unitra

Ach, jak to razi w oczy ;) 


  • 0

#4 jmalkowski

jmalkowski

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacjaw-m

Napisano 24 listopad 2014 - 04:36

Witaj.

Czy masz ten wzmacniacz i chcesz go przeprojektować, czy budujesz od podstaw? Odpuść sobie soft start, nie warto przy tak małym transformatorze. Co masz na myśli pisząc o poprawkach w regulacji barwy?

Pozdrawiam Roman

 

Witam, mam ten wzmacniacz w dziewiczym stanie i dwa zdewastowane tzn. pcb (takie kupiłem kiedyś na allegro) więc nie będzie problemu z pozyskaniem obudowy. Soft start sobie odpuszczę w pierwszej wersji, w drugiej będzie toroid więc musi być. Chcę zastosować przeróbki proponowane przez Radioelektronik 1/1991 2/1991.

 

Ach, jak to razi w oczy ;)

oj czepiasz się, ale poprawiłem.

 

Cieszy mnie fakt że ktoś w tym wątku coś pisze :) Jeżeli są jakieś pytania to proszę pytać śmiało. I zwracam się do was z pytaniem, nie macie namiaru na sklep w którym dostanę kondensatory Elny (oryginalne, nie mylić z Elwami)?

 

Pozdrawiam, Jędrek


  • 0
Pozdrawiam, Jędrek.

#5 elerom

elerom

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 25 listopad 2014 - 04:01

Witam

Na pokrewnym forum polecają użytkownika ArcziZ35 z znanego portalu aukcyjnego. Ja od niego nie kupowałem, ale opinie są dobre.

Pozdrawiam


  • 1

#6 Rafał

Rafał

    Administrator

  • Administrators
  • 159 postów
  • LokalizacjaUnitraFan.pl

Napisano 26 listopad 2014 - 09:39

W sumie pomysł masz naprawdę fajny. Jestem ciekaw co ci z tego wyjdzie sam ostatnio zastanawiam się nad tym wzmacniaczem.


  • 0

Oficjalna Grupa na Facebooku: https://www.facebook.com/ForumUNITRA

 


#7 elerom

elerom

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 26 listopad 2014 - 05:57

Witaj.

Przeróbki z radioelektronika są sensowne, zastosowanie lepszych elementów również. Nie wiem skąd się bierze mit że transformatory toroidalne wymagają soft startu. Mam wzmacniacz z 250W toroidem i nie zastanawiam się nad takim układem, owszem 500W i wyżej - tak, nie jest tu istotny rodzaj transformatora, ale jego moc. Duże znaczenie ma też wielkość pojemności w zasilaczu - duże pojemności (pow. 22mF) spowodują znaczny wzrost prądu począkowego transformatora i związane z tym problemy. Rozważ zastosowanie przełącznika omijającego regulację barwy tonu (direct). Z mojego doświadczenia wynika że wszelkie regulacje tego typu pogarszają jakość dźwięku. Mój wzmacniacz ma tylko regulację wzmocnienia i przełącznik źródeł. Układ zabezpieczenia głośników z przekaźnikiem - oczywiście tak! Taki który opóźni dołączenie zespołów i odetnie wyjście w przypadku pojawienia się na wyjściu napięcia stałego.

Wielki plus dla Ciebie że intersujesz się wyrobami firmy, której istnienia nawet nie pamiętasz. Ja jestem związany sentymentalnie z tymi wyrobami, wystawałem je w kolejkach i byłem szczęślwy jak udało się coś zakupić i odpalić w domu. Obiektywnie jednak, nie jest to sprzęt najwyższych lotów. Może po stosownych modyfikacjach... Kibicuję w Twojej pracy, jeśli masz jakieś problemy - pisz, jeśli będę potafił - pomogę.

Pozdrawiam Roman


  • 1

#8 jmalkowski

jmalkowski

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacjaw-m

Napisano 30 listopad 2014 - 01:05

Witam,

@

Zaloguj się lub Zarejestruj aby zobaczyć ukryta zawartość.

dziękuję za wsparcie, w razie problemów będę pisał :) Na razie wytrawiłem płytkę, a za kilka godzin rozpocznę wiercenie otworów. Jeżeli by ktoś był ciekaw jak wykonałem PCB to od razu odpowiem że na ploterze powstała naklejka ze ścieżkami, którą później przykleiłem na laminat (o wiele lepsza metoda niż termotransfer). Wszelkie etapy powstawania rekonstrukcji będą pojawiać się w pierwszym poście.


  • 0
Pozdrawiam, Jędrek.

#9 Malipczuk

Malipczuk

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 131 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 14 grudzień 2014 - 10:27

Witaj.

Przeróbki z radioelektronika są sensowne, zastosowanie lepszych elementów również. Nie wiem skąd się bierze mit że transformatory toroidalne wymagają soft startu. Mam wzmacniacz z 250W toroidem i nie zastanawiam się nad takim układem, owszem 500W i wyżej - tak, nie jest tu istotny rodzaj transformatora, ale jego moc. Duże znaczenie ma też wielkość pojemności w zasilaczu - duże pojemności (pow. 22mF) spowodują znaczny wzrost prądu począkowego transformatora i związane z tym problemy. Rozważ zastosowanie przełącznika omijającego regulację barwy tonu (direct). Z mojego doświadczenia wynika że wszelkie regulacje tego typu pogarszają jakość dźwięku. Mój wzmacniacz ma tylko regulację wzmocnienia i przełącznik źródeł. Układ zabezpieczenia głośników z przekaźnikiem - oczywiście tak! Taki który opóźni dołączenie zespołów i odetnie wyjście w przypadku pojawienia się na wyjściu napięcia stałego.

Wielki plus dla Ciebie że intersujesz się wyrobami firmy, której istnienia nawet nie pamiętasz. Ja jestem związany sentymentalnie z tymi wyrobami, wystawałem je w kolejkach i byłem szczęślwy jak udało się coś zakupić i odpalić w domu. Obiektywnie jednak, nie jest to sprzęt najwyższych lotów. Może po stosownych modyfikacjach... Kibicuję w Twojej pracy, jeśli masz jakieś problemy - pisz, jeśli będę potafił - pomogę.

Pozdrawiam Roman

 

Zgadzam się z kolegą, transformatory toroidalne NIE WYMAGAJĄ soft startu. Detektor napięcia stałego to również świetny pomysł, szczególnie, że mamy tu do czynienia z tranzystorami bipolarnymi które bardzo często w przypadku uszkodzenia zamykają obwód kolektor-emiter co kończy się podaniem napięcia stałego na wyjście, wszelakie zagraniczne konstrukcje (ze średniej półki) są w tego typu zabezpieczenia wyposażone (podejrzewam, że wymagały tego normy bezpieczeństwa) u nas najwidoczniej nie... 


  • 1

#10 Paweł

Paweł

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarmińsko - Mazurskie. Gdzieś na północy.

Napisano 30 grudzień 2014 - 05:30

Jakieś postępy, pochwalisz się? :)

 

Pozdrawiam


  • 0

pawel[at]unitrafan.pl


#11 jmalkowski

jmalkowski

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacjaw-m

Napisano 30 grudzień 2014 - 07:38

Jakieś postępy, pochwalisz się? :)

 

Pozdrawiam

 

Na razie czekam na przesyłkę z kondensatorami Elny, a tak to płytka już powiercona, pocynowana preparatem z allegro.

Widzę że kolega też z w-m, mogę wiedzieć jaka miejscowość?

 

Pozdrawiam


  • 0
Pozdrawiam, Jędrek.

#12 Malipczuk

Malipczuk

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 131 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 31 grudzień 2014 - 03:53

kondensatorami Elny
 

 

Kondensatory Elny ? nie chodziło przypadkiem o Elwy ? : ) 


  • 0

#13 audiotone

audiotone

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 134 postów

Napisano 31 grudzień 2014 - 04:24

Kondensatory Elny to bardzo dobre kondy które stosuje się w sprzętach audio wysokiej i najwyższej klasy.

 

Zaloguj się lub Zarejestruj aby zobaczyć ukryta zawartość.

 

 

Zaloguj się lub Zarejestruj aby zobaczyć ukryta zawartość.


  • 0

#14 Malipczuk

Malipczuk

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 131 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 31 grudzień 2014 - 05:06

Rozumiem. Trochę wstyd, tyle lat w tym siedzę i nie spotkałem się z nimi ;)


Użytkownik Malipczuk edytował ten post 31 grudzień 2014 - 05:06

  • 0

#15 audiotone

audiotone

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 134 postów

Napisano 26 styczeń 2015 - 10:40

Pochwal się jak idą prace ( bo nie ukrywam jestem ciekawy :)  ).


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych